Thursday, November 19, 2009

BabY sTuFF

ni kasut baby clarks,timberland hat n baju zara...yg mama sempat amik gambar......baju MU pun ade.......

ini antara brg2 baby yg mama dh beli tp mama beli semua baju baby boy...kalau gurl yg kuar terpaksa mama beli yg lain....anyway mama tak kisah pun boy ke gurl asalkan selamat lahir dan sehat n also chubby mcm papa.....

hE's mOviNg

last nite lepas abis tgk cd ngan mr Hubby terus naik katil tido....tiba2 rasa perut keras sgt...

pandang mr hubby kat sebeLah mmg dH lena Terus....kesiaN plak x jd Nk kejut

mula2 rasa geLi mcM kena TicKle pastu bila Mama mengiring belah kiri...perut rasa kerAs belah Kiri....tukar PosiTion menGiring Belah ikut menGiring Belah Kanan so belah kaNan plaK kerAs.....Rasa Klakar Pun ade...mama wonder ape Yg Baby Tgh wat Kt Dlm Perut....Xtido Lagi ye ank Mama ni......masa perut mengEras aDe rasa sAkit Tp xteRasa coz Terlalu TakjuB dgn KejadiaN Allah ni....Mama UsaP2 PeruT n I caN feEl mY babY is Moving aroUnd mcM tgH sWimmIng......Mama raSa BabY pun Rasa ConFort MasA Mama UsaP2 PeruT...teruS babY seNyap....maYbe Baby Dh tiDo....

NitE swEET HeArt.....MMMMuuuaHHH....

Tuesday, November 17, 2009

missinG mr HubbY

hari ni Mr Hubby g Johor lg...sedihnya.....kul 4.30 am lagi dh kejutkan dia coz dia xsiap packing...
entahla..everytime mr Hubby nak g Johor berat hati ni nk lepaskan tp kalau Mr HubbY tak g Johor xdela extra elaun....huhuhuhu.....
xpela....biar mama n little one tunggu Mr Hubby kt umah je....kitaorg sentiasakan mr Hubby sehat supaya dpt terus cari rezeki......we love u....

Friday, November 13, 2009

DediKasi UtK SuAmi TeRcinTa....Faiz MoHamAd


Hampir 4 bulan kita melayari alam rumahtangga.....
Cukup indah dan manis semuanya.....
Layanan dan belaian mu membuatkan aku rasa selamat....
Apa yg ku minta kau turuti....apa yg ku mahu kau cuba dapatkan

7 bulan lagi kita akan menerima kedatangan permata hati
semoga dia menjadi anak yg taat pada orang tua....
semoga kita berdua dpt mendidiknya menjadi manusia yang sempurna....

terima kasih di atas segala nasihat dan teguran mu
aku akan cuba menjadi isteri yang terbaik buat dirimu dan ank kita

Luv u more than everything.......

Saturday, October 31, 2009

3rd check up.......

Last Thursday g check up kt SMC.......appoitment ngan Dr Azmi...Check up as usual...scan baby n dh nampak rongga mata,kaki n tgn (siap tutup muka) cute my little baby...

Apparently masa urine test, my glucose is +ve so Doc asked me to come back to hospital on saturday utk wat blood test n glucose test...urghhh

Hopefully everything will be ok....

Wednesday, September 16, 2009

Buka puasa BHEUU@PICC

me with 3 kanak2 ribena

with mak buyung n kanak2 ribena

Lapar nie......

Buka puasa BHEUU,BBG dan JIM bersama YB Dato' Seri Nazri Aziz, Menteri di Jabatan PErdana Menteri.Actually 50/50 masa nk g tp last2 g la jugak....Masa bukak puasa xtoleh kiri kanan dh xpandang langsung kt nazri aziz...lantaq pi la......makan x berenti especially me n mak buyung......Lucky me...dapat plak cabutan bertuah....rezeki ank la r some pic's kitaorg yg gediks pd mlm tu....

PreSenTing....OuR LiTTle AnGeL

my joy....wearing baju baby guess yg mak long bg...
mak long luv u qori.....

besar nanti jgn nakal2 k.....

really hard trying his baju melayu......

diz post is dedicated to my little nephew Ahmad Abqori bin Faiz Mohd Noor. He was born on 27 april 2009 at Kelana Jaya Medical Centre.He weighted 3.2 kg.Now he's already 5 months++....
I still remember masa abah call bgtau Izzah nk bersalin i terus pack barang n speed my car to KJ.Luckilly masa sampai nurse bwk masuk abqori yg still merah so mmg dapat tgk n pegang baby.Nikmat masa pegang baby tu Tuhan je yg tahu...nk meleleh air mata ni especially masa tgk abah dia azan....God..... sgt syahdu.....
Now abqori is our pengarang jantung n menjadi kesayangan semua org......My hubby pun dh pandai main ngan Abqori n dia dh pandai pegang si chumel ni....
we love u AbQori.........baba tok+mama tok, pak long+ mak long, abah+ma, pak lang, che teh, pak ngan n ayah su......

Tuesday, September 15, 2009

6 weeks of pregnancy

Your pregnancy: 6 weeks

How your baby's growing:This week's major developments: The nose, mouth, and ears that you'll spend so much time kissing in eight months are beginning to take shape. If you could see into your uterus, you'd find an oversize head and dark spots where your baby's eyes and nostrils are starting to form. His emerging ears are marked by small depressions on the sides of the head, and his arms and legs by protruding buds. His heart is beating about 100 to 160 times a minute — almost twice as fast as yours — and blood is beginning to course through his body. His intestines are developing, and the bud of tissue that will give rise to his lungs has appeared. His pituitary gland is forming, as are the rest of his brain, muscles, and bones. Right now, your baby is a quarter of an inch long, about the size of a lentil bean.

Wednesday, September 9, 2009

1st cHecK Up

Mama and Papa dh survey hospital utk deliver baby... so far ade dua option. 1st choice is Subang Jaya Medical Centre n d other one shah alam medical centre.mama n papa g survey package....but both hospital are providing good services .Actually it doesn't matter how much it cost..... the most important thing mama n baby selamat.

SJMC package (normal birth) = RM 3,500++ not including additional service

(ceasarian) = RM 8,500++

SMC package (normal birth) = RM 2,299 including add service (epidural rm 500)

(ceasarian) = Rm 6,500

Mama tok consult mama to deliver baby@ SJMC coz dekat n senang bole g anytime while SMC agak jauh (tp xdela jauh sgt....15 minutes from mama tok house je).BIla dh pk masak2 we agreed to deliver baby seem dat papa have to work hard lg la nk cr duit untuk kita....

Last nite mama n papa g jumpa Dr Delaila at her clinic.She was nice n cool.Atfirst mama mcm bengang je coz almost 1 hour tunggu doc tp bila jumpa doc semua kemarahan hilang.

Masa doc panggil mama masuk tgn mama dh start sejuk.Papa was holding my hand and temankan mama masuk jumpa doc.So kitaorg pun beramah mesra dgn Dr Delaila.

"Ok Puan Taqiyyah...when is ur last period?"

"on 19 July doc"

"ok...congratulation to both of u will deliver on 26 april 2010 ye..... " Mama tgk papa yg tgh senyum sorang2....n wat muka kt mama...

" we want to c ur little baby"......GuLP.....

Mama btl2 blur?nk tgk baby?cmana ek....?

Doc bawak mama g bilik check up while papa kt luar tgh tgk scanner screen.

"ok now we have to make sure that ur baby is inside ur rahim......ok...nice......ur rahim have no tumor or ketumbuhan. so ur baby is just 5 weeks. If tgk ur last period should be 8 weeks tp u dh period 1 week so ur baby is aroun d 5 weeks." Ahhh...mama lega sgt bila doc ckp mcm tu.

"now we r going to have a look at ur baby....can u see dat little dot...?ok dat is ur baby ya.....En faiz, u nampak x dkt screen dot tu...?" Papa sgt blur dia asyik tanya yg mana doc?

"ok i print dulu ur baby ni nanti tgkla puas2 kt umah....another 2 weeks dtg cni so we can hear the heart beat"....OMG......anak mama dh ade jantung...masa tu nk menitik air mata mama. Doc adviced mama jgn angkat brg more than 4 kg coz baby x kuat lg....

Papa tanya doc mama bole travel jauh x?Doc kata bole tp mama kena pakai mask all the time n byk kan jln dlm flight takut kaki kejang.So the plan to visit pak lang kt manchaster is on....

u see dear, how much mama n papa syg u....b4 lahir dh dpt g UK.....

Doc adviced me to continue amik asid folic coz it really help to make the rahim stronger and minum susu and air suam byk2...kalau bole jgn puasa dulu coz baby still kecik.

Mama will take care of u dear........

LumRaH ManuSia

Kenapa ada jenis manusia yang tak berubah?
Kenapa ada jenis manusia yang suka menyakiti hati orang lain......
Kenapa kena canang kt orang kisah lama yg dh berkubur....

Ya Allah ampunkanlah manusia yg sebegini.....

Monday, September 7, 2009

Jalan2 cari makan@Penang

After abis nikah keanu n ainul we all decided to cruising around penang n makan kt jalan Gurney.argghh craving for the char keow teau n rojak penang...yummy!!
Before having dinner me n hubby check in @ Northam Tower Hotel which is also at Persiaran Gurney. Surprisingly diz hotel hanya ade suites....2,3 kali gak fikir nak stay cni ke tak coz obviously because of the suite rate...After a while my hubby ckp "xpla awak,kita stay kat cni je...consider as it our pre honeymoon k". Yeay.......

When we enter our suite's luxurious.....this is the best ever hotels i've stayed in.Just imagine the suites has it own jacuzzi....Everything was excellent as as the guys better check it out when u r in Penang...

ni masa makan kt Jalan Gurney

ingat nk try nasi beratur plak tp ramai sgt org....

the next day kitaorg g plak batu feringgi...jalan2 lg n sempat naik jet ski

hubby try tunjuk at the back menjerit je...

Keanu & Ainul's WeDding

Guys, semoga rumahtangga yang baru dibina berkekalan sehingga ke akhir pray for our happiness too....

Month By Month GuiDe

Minggu ke 1:

Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :

Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:

Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:

Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.

Minggu ke 5:

Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.

Minggu ke 6:
Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.
Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.

Minggu ke 7:

Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.

Minggu ke 8:

Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.

Minggu ke 9:

Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.

Minggu ke 10:

Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Minggu ke 11:
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).

Minggu ke 12:

Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.

Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.

Minggu ke 13:

Panjang bayi sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut,hati,
pancreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai
terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini
jari tangan, telapak kaki, mulai terlihat.

Minggu ke 1 4:

Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibedakan antara laki
dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir
2X lebih cepat dari anda) dan anda dapat mendengarkannya di dokter
anda. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi
mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin
masih belum dapat merasakannya.

Minggu ke 15:

Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda.

Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.

Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.

Minggu ke 16:

Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui
jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya
semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan
tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.

Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.

Minggu ke 17:

Masih banyak ruang dalam rahim anda bayi akan bergerak merasakan
sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang dan transparan. Terlihat merah
sebab pembluh darah masih terlihat jelas.

Minggu ke 18:

Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda,
bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.
Otot bayi sudah dapat berkontraksi dan relaks, bayi sudah dapat
menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini
mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama

Minggu ke 19:

Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga
merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai mersakan gerakkanya minggu

Minggu ke 20:

Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum
dapat meraakan gerakkanya, anda pasti akan merasakan gerakkanya
sekarang. Anda mungkin salah mengartikan gerakkanya pertama kali
sebagai angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelumbung

Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.

Minggu ke 21:

Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karena bayi makin aktif.

Minggu ke 22:

Bayi anda sadar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang
ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai
memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan
penyakit dan infeksi.

Minggu ke 23:

Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai
dengan tubuhya . Saat ini bayi terlihat sama seperti akan lahir nanti
tapi lebih kecil dan kurus saat ini.

Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan
stestoskop.(letakkan stestoskop langsung diperut anda). Pertumbuhan
otak sangat cepat.

Minggu ke 24:

Pendengaran bayi sudah terbentuk sempurna. Bayi akan bergerak
dengan suara musik dari luar. Bayi membentuk pola kapan saat tidur dan
kapan saat bangun, anda akan merasakan dengan suatu saat bayi bergerak
terus, dan saat lain tidak.

Minggu ke 25:

Bayi mulai berlatih bernafas dengan menghirup dan menhembuskan
cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi cegukan—dan anda akan
dapat merasakannya juga.

Minggu ke 26:

Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu
mengontrol suhu tubuhnya pada saat lahir. Wajah dan tubuhnya secara
umum akan terlihat bayi saat lahir. Panjang sekitar 28-32 cm dengan
berat sekitar 680 gram.

Minggu ke 27:

Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama
kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi
mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk

Minggu ke 28:

Pada bayi laki testis akan turun ke kantung skrotum.

Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.

Minggu ke 29:

Posisi bayi saat ini mempersipakan diri seperti posisi lahir dengan kepala kearah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk.

Minggu ke 30:

Bayi anda mengisi hampir seluruh ruang di rahim anda. Ketika bayi
menendang atau mendorong, anda dapat melihat kaki atau tangannya
bergerak dibawah kulit perut anda.

Otak berkembang sangat cepat.

Minggu ke 31:

Bayi makin bertumbuh besar, maka ruangan rahim menjadi lebih
sedikit, bayi akan berkurang gerakknya. Bayi kemungkinana dalam posisi
melengkungkan badan dengan dengkul dilipat, dagu di dadanya dan tangan
dan kaki saling bersilang.

Minggu ke 32:

Bayi berada dalam posisi kepala dibawah sampai nanti lahir. Bayi
akan tetap menendang, gerakan rata-rata sehari meningkat 375 perhari,
tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini, 10 gerakan sehari sudah

Minggu ke 33:

Anda akan makinmerasakan gerakknya karena bayi mengisi hampir
seluruh ruang rahim. Gerakan akan menjadi aktif suatu waktu yang
membuat anda tak nyaman,terutama ketika kakinya dibawah tulang rusuk
Bayi mempunyai seluruh rambutnya pada minggu ini.

Minggu ke 34:

Pertumbuhan terutama pada otak dalam minggu –minggu ini.

Semua system tubuh sudah terbentuk sempurna, walaupun paru-paru masih tetap belum matang.

Bayi memberi respon terhadap suara yang familiar.

Minggu ke 35:

Bayi terus menambah cadangan lemak bawah kulitnya. Kepala bayi sudah mulai memasuki panggul.

Minggu ke 36:

Mulai dari minggu ini bayi sudah mempunyai ukuran dan kematangan
yang siap untuk lahir. Jika bayi lahir pada minggu ini bayi lahir
premature tetapi akan bayi akan baik saja.

Pada bulan terakhir kehamilan ini bayi akan mendapat antibody dari ibunya, seperti campak.

Lemak akan terus bertambah diabwah kulit bayi setiap hari.

Minggu ke 37:

Bayi akan terus berlatih untuk mengerakkan paru-parunya, karena bayi akan bernafas setelah dilahirkan.

Jika posisi kepala bayi dibawah maka kemungkinana kepala sudah memasuki panggul ibu pada minggu ini.

Minggu ke 38:

Reflek bayi sudah terkoordinasi, bayi sudah dapat mengedipkan mata,
mengerakkan kepala, memegang, dan merespon suara, sentuhan, dan cahaya.

Bayi sudah dapat membedakan antara terang dan gelap.

Minggu ke 39-40:

Bayi sudah siap untuk lahir.

Bayi sduah terlihat cukup montok sekarang, dengan lemak yang
terbentuk dibawah kulitnya, akan mampu mengatur suhu tubuhnya saat

Kulit bayi halus dan lembut. Berat bayi sekitar 2.7kg-3.2kg dengan panjang sekitar 50 cm.

Selamat, saat ini setiap waktu anda akan menjadi seorang ibu!

Saturday, September 5, 2009

mY Little Baby

NaluRi seOrang Ibu

my dear baby,

Time Well Spent
See tiny fingers and tiny toes,
Bright baby eyes, cute baby nose;
Hear baby gurgles and baby sighs,
As Mom and Dad sing lullabies.
Life is changed, but that's okay;
It's fun to spend glad hours each day,
Taking time for all the good
That comes along with parenthood.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...